Autismul este observat, cel mai adesea, în jurul vârstei de doi-trei ani, când părinții încep să-și pună unele întrebări despre dezvoltarea corectă a puiului lor. Dacă anumite gesturi au fost interpretate într-un fel pe perioada de bebelușie sau până în jurul vârstei de un an, acum aceleași gesturi sunt interpretate diferit. Întârzierea limbajului, evitarea contactului vizual, anumite gesturi stereotipe, dificultatea de a socializa sunt simptomele autismului care sunt observate acum.
Dezvoltare normală și apoi regresie
Unii copii se pot dezvolta normal până la 18, chiar 24 de luni, după care începe regresia. Toate competențele sau abilitățile dobândite până atunci par ”să dea înapoi”, iar mulți dintre părinți nu știu care sunt motivele pentru care se întâmplă acest fenomen.
Limbaj limitat sau absent
În cazul celor care suferă de autism, limbajul este destul de limitat, sau chiar absent. Vocabularul lor este unul limitat și chiar dacă înțeleg ceea ce li se spune, comunică într-un fel diferit, sau nu comunică deloc. De asemenea, subtilitățile de limbaj, anumite expresii, ironiile nu le sunt cunoscute, sau nu le înțeleg semnul.
Nu înțeleg socializarea și emoțiile
Pentru noi, ceilalți, cei considerați ”normali”, viața ni se pare imposibilă fără a intra în contact cu ceilalți, de a simți anumite lucruri. Pentru autiști, acest lucru este extrem de dificil, deoarece ai nu înțeleg socializarea și emoțiile. Nici măcar pe ale lor. De asemenea, nu sunt capabili să și le exprime. Regulile sociale nescrise sunt greu de înțeles pentru persoanele care suferă de tulburări din spectrul autist. Chiar dacă pare greu de înțeles, aceștia preferă solitudinea, nu înțeleg noțiunea de pericol, iar situațiile cu care nu sunt obișnuiți îi fac să intre în panică.
Sindromul Asperger
Sindromul Asperger este o tulburare comportamentală din spectrul autistic, dar care este diagnosticat de obicei la vârste mai mari. Cei care suferă de acest sindrom au anumite abilități cognitive care îi ajută să se integreze, oarecum, în societate. De asemenea, aceștia pot excela în anumite domenii, și se spune chiar că multe dintre geniile lumii, precum Einstein, ar fi suferit de sindromul Asperger.
Simptomele sindromului Asperger
Sindromul Asperger se numără printre acele tulburări asociate autismului. De regulă, în cazul acestuia, nu avem de a face cu un handicap mental sever, dar persoana care suferă de sindromul Asperger poate manifesta și alte simptome.
Sensibilitate accentuată
Persoanele care suferă de sindromul Asperger sunt foarte sensibile la sunete, mirosuri sau gusturi, și la fel ca și în cazul autismului, evită contactul vizual, și adoptă frecvent anumite expresii faciale, sau posturi corporale, care nu sunt înțelese de cei din jur. De asemenea, o dezvoltare motorie întârziată poate fi și un semn al acestui sindrom. Vom încerca să îți explicăm ceva mai pe larg la ce ne referim, în rândurile de mai jos.
Leagă greu prietenii
S-a observat că acei copii care suferă de acest sindrom au mari dificultăți în a-și face prieteni, și să reușească să cultive o prietenie. De fapt, lor le este foarte greu, pentru că deși își doresc mulți prieteni, ei practice sunt incapabili de acest lucru.
Tăcere… selectivă
În preajma celor dragi, copilul cu Asperger comunică foarte bine. În schimb, atunci când este înconjurat de persoane străine, sau față de care simte o oarecare reținere, apare un mutism… selectiv. Aceste tăceri pot fi corectate însă cu ajutorul terapiei, sau pot dispărea în timp.
Lipsa empatiei
La fel ca și în cazul copiilor care suferă de tulburări de spectru autist, în cazul sindromului Asperger avem de a face cu probleme legate de empatie. Din păcate, cu vârsta, problemele se accentuează, iar ei nu reușesc niciodată să înțeleagă durerea sau sentimentele celorlalți.
Evită contactul vizual
De asemenea, lipsa contactului vizual cu ceilalți este din nou o manifestare specific sindromului Asperger. Există mai multe teorii care încearcă să explice acest fenomen, de la lipsa încrederii în sine, sau faptul că în cazul contactului vizual acești copii se simt inconfortabil. Cu toate acestea, o explicație folosită frecvent este cea care menționează că ei nu înțeleg importanța acestui contact.
Incapacitatea de a fi empatic
Copiii și adulții atinși de sindrom Asperger sunt incapabili să-și exprime empatia și să rezoneze afectiv față de ceilalți. Pe măsură ce înaintează în vârstă, situația se înrăutățește. Chiar dacă învață să reacționeze adecvat în anumite împrejurări, ei nu reușesc totuși să înțeleagă cu adevărat durerea resimțită de altcineva.
Greu cu școala
De obicei acești copii au unele probleme în a citi sau a înțelege cerințele profesorilor. Dacă în ciclul primar lucrurile sunt mai ușoare, cu gimnaziul lucrurile se complică puțin. Izolați de colegi, adolescenții cu Asperger se simt bine în grupurile cu aceleași domenii de interes, unde sunt parcă ”altfel” și își regăsesc starea de bine. Puțin dificil de înțeles, mai ales că această afecțiune mai este numită și ”sindromul geniilor”, nu?
Adoră rutina
Copiii care suferă de Asperger sunt cei care adoră rutina și programul bine stabilit, iar atunci când apar unele modificări se simt foarte neliniștiți. Pentru ei rutina este bună, deoarece astfel își controlează mai bine anxietatea, pe care din păcate o simt permanent.
Nu înțeleg glumele sau metaforele
Ironia, sarcasmul, sau chiar și metaforele sunt în general dificil de înțeles de persoanele care suferă de Asperger. Ei au nevoie să li se explice clar anumiți termeni, iar anumite expresii le înțeleg exact cum sunt rostite.
Motricitatea
Motricitatea fină este afectată în cazul persoanelor care suferă de Asperger, iar unele deprinderi fizice le sunt imposibil de realizat. În schimb, au o capacitate extraordinară în a recunoaște forme, modele sau scheme.