Natura ne-a oferit, prin fructe și legume, toate mineralele, vitaminele și toți nutrienții de care organismul nostrum are nevoie pentru a funcționa la capacitate maximă. Consumul de fructe și legume proaspete este indicat mereu de medicii specialiști pentru ameliorarea sau chiar vindecarea anumitor afecțiuni, fiind preferat de multe ori admininstrării de medicamente care să obosească și mai mult ficatul. Din păcate, de prea multe ori, mulți dintre noi ”uită” de aceste recomandări și au un stil alimentar de-a dreptul haotic. Nu-i de mirare că își fac simțită prezența, la vârste tot mai tinere, afecțiuni care în mod normal erau asociate cu înaintarea în vârstă. Este timpul să faci o schimbare în acest sens, iar noi avem câteva sfaturi pentru tine.
Minunea roșie
Una dintre cele mai sănătoase legume, dar în același timp, destul de desconsiderată, pentru gustul său aparte, este și sfecla roșie, ”minunea roșie” după cum este ea numită de cei care îi cunosc și îi apreciază proprietățile. De fapt, indiferent cum este consumată, preparată termic sau în stare crudă, sfecla roșie este recunoscută pentru faptul că ea încorporează cam tot ce are nevoie organismul, iar beneficiile acesteia pentru sănătatea noastră sunt imense. Sfecla roșie conține vitamina A, C, complexul de B-uri, sulf, sodiu, calciu, fier, iod, antioxidanți, și lista poate continua cu multe altele, sunt doar câteva dintre ”minunile” conținute de aceasta, și care vin în ajutor atunci când vine vorba despre tratarea a numeroase afecțiuni.
Cum se consumă
Spre deosebire de alte legume sau fructe, care își pierd din proprietăți atunci când sunt preparate termic, sfecla roșie nu intră în această categorie. Poate fi consumată sub formă de suc proaspăt stors, salată, dar și fiartă sau coaptă, și introdusă în supe, salate, piureuri. Un preparat banal poate căpăta un suflu nou prin introducerea printre ingrediente a sfeclei, care aduce un mare plus și la capitolul aspect, grație culorii unice a acesteia. Dacă până acum te-ai ferit de ea, caută pe internet rețete care o conțin. Sigur vei găsi una pe placul tău, pentru că sfecla este delicioasă inclusiv în unele deserturi speciale.
Ameliorează efectele chimioterapiei
Sfecla roșie este un aliat de nădejde în lupta cu cancerul, poate cea mai gravă afecțiuni cu care se poate confrunta organismul uman. Mai mult, efectele adverse ale chimioterapiei sau radioterapiei sunt semnificativ reduse atunci când se consumă suc de sfeclă roșie. Pentru început, un pahar de 250 de ml de suc de sfeclă roșie, proaspăt stors, este cantitatea necesară, urmând ca aceasta să fie mărită pe parcurs. Totuși, unele persoane pot experimenta, pe perioada acestei cure, unele efecte mai neplăcute, gen greață, vărsături sau amețeli. În aceste condiții, tratamentul nu trebuie intrerupt, ci doar cantitatea de suc trebuie redusă astfel încât organismul să nu mai reacționeze așa. Cancerul de plămâni, colon sau stomac pot folosi cu succes acest remediu, deoarece digestia este mult ușurată.
Stabilizează glicemia
Cu toate că sfecla roșie este cunoscută pentru dulceața sa, este o legumă care se recomandă să fie folosită și atunci când vine vorba despre stabilizarea glicemiei pacienţilor cu diabet de tip I şi II. De asemenea, sfecla roșie are efecte diuretice, iar complicațiile cardiovasculare ale diabetului sunt prevenite prin consumul de sfeclă roșie.
Protejează celulele hepatice
Dacă suferi de hepatită cronică, atunci sucul de sfeclă roșie este exact ceea ce ai nevoie. Acesta protejează celulele hepatice, și previne evoluția bolii.
Gastrita hiperacidă
Un mix dintre 100 ml de suc de sfeclă roșie, 100 ml suc de cartofi și 500 de ml suc de morcovi este indicat în cazul în care suferi de gastrită hiperacidă.
Hipertensiune arterială
Afecțiunile cardiovasculare sunt printre cele mai întâlnite în zilele noastre, în condițiile în care stilul de viață dezordonat ne-a devenit deja o obișnuință. Hipertensiunea arterială este o problemă de sănătate des-întâlnită, chiar și la pacienții tineri. În aceste condiții, salvarea vine tot de la banala sfeclă roșie. Nu este nevoie de ceva complicat. Înainte să apelezi la tratamentul medicamentos, bea în fiecare zi câte o jumătate de pahar de suc de sfeclă roșie. Hipertensiunea arterială va fi cu mult redusă.
Leucemie
Tot sfecla roșie este indicată și în caz de leucemie. Timp de 60 de zile, beți zilnic 450 de ml de suc de sfeclă, țelină și morcov. După cele 60 de zile de tratament, se face o pauză de 15 zile, după care se poate relua cura. Pe perioada acesteia, se poate urma în continuare tratamentul prescris de medicul specialist, iar reacțiile adverse care îl însoțesc vor fi semnificativ reduse.
Anemie
Sfecla roșie este recunoscută în special prin conținutul său mare de fier care ajută la tratarea anemiei, în special în rândul copiilor. Pentru a ține sub control această problemă, tot ce trebuie să faci să urmezi o cură de o lună de zile în cadrul căreia, cam la trei zile, se consumă 150 de grame de sfeclă crudă. Pentru a fi consumată mai ușor, se recomandă să fie folosită sub formă de salate, din care să nu lipsească zeama de lămâie, pentru o mai bună absorbție a fierului în organism.
Efecte adverse
Consumul de sfeclă roșie este însoțit uneori și de unele efecte adverse. Unele persoane susțin că au observat că urina a căpătat o culoare roșie după ce au mâncat sfeclă, dar specialiștii susțin că nu este nicio problemă. În schimb, mai mult de 400 de ml de suc de sfeclă roșie pe zi ar putea duce la o paralizie temporară a corzilor vocale sau pot apărea și unele stări de greaţă, caz în care se recomandă reducerea cantității sau întreruperea administrării ei.