Mulți oameni se plâng că suferă de constipație, și de faptul că tranzitul lor intestinal este unul lent. Cu toate acestea, diagnosticul pe care aceștia și l-au atribuit singuri este uneori contrazis de medicul specialist. De aceea, în rândurile de mai jos, vă vom prezenta câteva informații despre constipație, în general.
Câte scaune în mod normal?
Înainte de a intra în panică legat de faptul că aveți probleme cu tranzitul intestinal, că eliminarea scaunelor în mod regulat este dificilă și lentă, trebuie să vedem într-adevăr dacă se confirmă această supoziție a noastră.
Specialiștii în domeniu spun că este normal ca o persoană să aibă între trei scaune pe zi și trei scaune pe săptămână. Este posibil să aveți un colon mai lung și din acest motiv să nu aveți scaun zilnic, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că sunteți și constipat. Scaunele prea rare, reduse cantitativ, însoțite de multe ori de dureri, sunt semne clare că avem de a face cu constipație. Așadar, vă recunoașteți în vreuna dintre variantele expuse de noi? Este sau nu constipație în ceea ce vă privește?
Femeile sunt mai predispuse la constipație
S-a observat că există o serie de factori care ”controlează” episoadele de constipație. Totuși, dacă este vorba să ne referim diferențele dintre cele două sexe, specialiștii au observat că femeile sunt mai predispuse la a dezvolta episoade de constipație, spre deosebire de bărbați care nu sunt prea afectați de această neplăcută problemă.
Constipația acută și cronică
Există două tipuri de constipație, dacă putem spune așa. Este vorba despre cea acută și cea cronică, cu diferențe legate atât de simptome, cât și de tratamentul pentru fiecare.
Constipația acută se întinde de la câteva ore, la câteva săptămâni. În schimb, cea cronică este definită de specialiști ca având o durată mai mare de trei luni de zile. Cea cronică este cauzată în principal de stres, de un stil alimentar defectuos, lipsa mișcării, sau chiar de administrarea de medicamente pentru ameliorarea anumitor afecțiuni. De asemenea, chiar și anumite afecțiuni pot declanșa constipația cronică, iar recomandarea noastră este să apelați la un medic specialist pentru a vedea care sunt măsurile ce se impun în cazul dumneavoastră. Tratamentul este personalizat, iar cele administrate ”după ureche” pot cauza probleme mai mari.
Constipația la persoanele vârstnice
În cazul persoanelor mai în etate, constipația este numită idiopatică și de obicei este cauzată de sedentarismul accentuat, modificările de secreție și floră intestinală datorată vârstei. Din nou, apare recomandarea să vă adresați unui specialist, pentru a ști exact cum funcționează lucrurile în interior. Să apelezi imediat la medicamente laxative nu este o soluție, mai ales că acestea au destule efecte adverse neplăcute.
Simptome care trimit urgent la medic
În general, în afară de imposibilitatea de a avea scaun, constipația se mai manifestă și prin dureri de cap, amețeli, insomnii, scăderea apetititului, balonare, simptome care dispar după ce defecația a avut loc. Dacă însă observați că aveți de a face cu scaun cu sânge, scădere gravă ponderală, dureri mari, prezentați-vă urgent la medic pentru o evaluare corectă a situației.