Întrebuințări neobișnuite pentru cojile de portocală

Majoritatea dintre noi adorăm o portocală bună. Gustul ei răcoritor și dulce în același timp ne cucerește, ca să nu mai spunem că este o sursă bună de vitamina C, atât de importantă în sezonul rece. Dar, ce faci cu cojile de portocală. Cei mai mulți le aruncă, în timp ce alții le folosesc pentru a prepara o delicioasă dulceață. Cu toate acestea, avem pentru tine 9 întrebuințări neobișnuite pentru cojile de portocală, pe care te provocăm să le încerci.

“Soluţie” împotriva ţânţarilor

Pe perioada verii, una dintre marile neplăceri sunt țânțarii. Înainte de a apela la unele produse din farmacii pentru a-i ține departe de tine, folosește cojile de portocală și vei remarca imediat că țânțarii nu îți mai dau târcoale. Tot ce trebuie să faci este să freci o coajă de portocală proaspătă (neuscată) de piele, cu faţa exterioară și… gata!

Te scapă de furnici

Indiferent dacă stai la bloc sau la casă, se întâmplă să apară și unii musafiri nepoftiți, cum sunt și furnicile. În acest caz, pur şi simplu așează coji de portocali în zonele în care observi furnici, iar insectele nu vor mai apărea pe acolo.

Pisicile nu-ți vor mai devasta curtea

Locuiești la casă, iar pisicile din vecini și-au făcut un prost obicei să îți tranziteze frecvent curtea, provocându-ți ceva pagule. Scapă ușor de ele, pune coji de portocală în jurul casei pentru a ţine departe pisicile care nu-ți dau pace.

Ghiveci pentru răsaduri

Dacă vrei să crești plante aromatice, sau ai de gând să îți faci o grădină bogată, ai nevoie de răsaduri. Folosește cojile de portocală drept un ghiveci provizoriu. Tot ce trebuie să faci este să desfaci o jumătate de coajă fără să o rupi, după care faci o mică gaură în partea inferioară, pentru scurgere, şi umple “ghiveciul”, pe jumătate, cu pământ de flori.

Aprinderea focului

Cojile de portocale uscate sunt ideale atunci când vine vorba despre aprinderea focului, deoarece uleiurile conținute de acestea sunt inflamabile. În plus, în casă va mirosi frumos!

Odorizant natural pentru locuinţă

Pentru că tot aminteam mai sus de mirosul plăcut al cojilor de portocală, de ce să nu le folosești ca un odorizant natural pentru locuință. Tot ce trebuie să faci este să pui la fiert cojile de la o portocală într-un vas de aluminiu, alături de 2 ceşti de apă. Lasă să fiarbă la foc mic timp de câteva ore. Simplu și eficient, iar mirosul te va cuceri!

Odorizant pentru dulapul de haine

De multe ori ne plângem că atunci când deschidem dulapul de haine că mirosul de acolo este unul ”închis”, care se simte și pe haine, atunci când le purtăm. Și de această dată salvarea vine tot de la cojile de portocale uscate, pe care ai grijă să le ții într-un săculeț din material textul, și pe care trebuie doar să îl agăți în interiorul şifonierului.

Un frigider plăcut mirositor

Mirosurile neplăcute din frigider sunt eliminate, de regulă, cu ajutorul lămâiei. Dar nici cojile de portocală nu sunt mai prejos, iar pentru a reuși să scapi de izul aparte din frigider, pune sare într-o jumătate intactă de coajă. Apoi, aceasta se pune într-un bol, în frigider și problema este rezolvată.

Împotriva melcilor de grădină

Dacă locuiești la casă iar melcii de grădină sunt o adevărată pacoste de care nu știi cum să mai scapi, apelează din nou, cu încredere, la cojile de portocală. Aruncă coji de portocală pe sol pentru a ţine la distanţă melcii de grădină. Acest simplu gest se dovedește a fi extrem de util mai ales dacă este folosit în grădina de varză, cultură extrem de afectată de melcii de grădină.